Základy vinařství

3. 5. 2022

Na dvoudenním kurzu získáte znalosti o výrobě vína, o technologických a enologických postupech. Kurz je určen jak milovníkům vína a vinařským nadšencům, tak i odborníkům z praxe. Na první teoretickou část navazuje druhý den zaměřený na exkurze ve vinařských provozech různého typu. Degustace vín vyrobených různými technologiemi budou v rámci obou výukových dní.

Kurz Vám umožní získat základní znalosti o víně a přehled o jeho výrobě při použití různých technologií a enologických postupů. Teoretická výuka prvního dne je vhodně spojená s praktickými ukázkami přímo ve vinařském provozu během druhého výukového dne.

Komu je kurz určen

Kurz je určen zájemcům a milovníkům vína jak z řad laiků a nadšenců, tak i malovinařů a pracovníků ve vinařském oboru.

Obsah kurzu

V rámci teoretické výuky budou probrána následující témata:

  1. Složení a zrání hroznů
  2. Vybavení vinařského provozu
  3. Doprava a zpracování hroznů 
  4. Předfermentační úpravy 
  5. Biochemie alkoholové fermentace 
  6. Malolaktická fermentace
  7. Oxid siřičitý 
  8. Školení, zrání a finalizace vín
  9. Výroba bílého a růžového vína 
  10. Metody výroby červených vín 
  11. Technologie speciálních vín (šumivá a fortifikovaná vína)

Výuka prvního dne zahrnuje také ochutnávku vín typických pro dané technologie.

Druhý den v rámci exkurze navštívíme tři vinařské provozy včetně provozu na Ústavu vinohradnictví a vinařství MENDELU. Zde si prakticky ukážeme výrobu vína od zpracování hroznů, školení vína až po finalizaci – tedy lahvování vín. V každém vinařství také ochutnáme 5 – 8 vzorků vín. Jedno z vinařství bude typickým zástupcem větších vinařských podniků s produkcí nad 200 000 lahví ročně a druhé z vinařství bude typ malého rodinného vinařství s produkcí do 20 000 lahví ročně.

Informace o lektorech

Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Sommelierství, Vinařské praktikum, vyučující v předmětu Sklepní hospodářství, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II. Je pravidelný účastník sommeliérských soutěží a hodnocení, enolog a majitel Kamil Prokeš vinařství a 3násobný mistr ČR v sekání sektů, vítěz (1.místo) Sommelier České republiky 2017 a 2019, vítěz (1.místo) Majstrovství somelierov Slovenska 2017 a 2019.

Vyučující prof. Ing. Mojmír Baroň, Ph. D. působí jako vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství, je odborný garant a vyučující předmětů Základy vinařství, Enologie, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II, Mezinárodní vinohradnictví a vinařství a také mezinárodně uznávaný degustátor a enolog.

Rozsah kurzu

2 denní, 12 vyučovacích hodin

1. den teoretická část na ICV MENDELU (Zemědělská 5, Brno)

2. den praktická část – odborná exkurze do vinařských provozů v Lednici (společný odjezd autobusem od areálu MENDELU v Brně)

Termín kurzu

8. a 9. 9. 2022

Cena kurzu

4 100 Kč 

V ceně je také zahrnuto občerstvení, oběd druhý den v Lednici, náklady na exkurzi do vinařských provozů a zajištění dopravy druhého dne Brno-Lednice a zpět.

Možnost vystavení dárkového poukazu. 

Výstup kurzu

Kromě získaných znalostí a studijních materiálů obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.

Podmínky účasti

zaslání přihlášky

úhrada účastnického poplatku

Kontakty

Organizační zajištění
Zdeňka Šobová
Oddělení dalšího odborného vzdělávání (ICV)
Odborný garant kurzu
Ing. Kamil Prokeš, Ph.D.
Ústav vinohradnictví a vinařství (ZF)
Akademický pracovník – asistent – Ústav vinohradnictví a vinařství (ZF)

Více aktualit

Všechny aktuality