Ve dvoudenní kurzu poznáte sami sebe z pohledu senzorických vlastností a prakticky si otestujete svůj zrak, čich i chuť. Získáte orientaci v praktické degustaci vína, jeho chuti, vůni či v případných vadách. Kurz je určen jak vinařským nadšencům, tak i odborníkům z praxe, kteří s vínem denně pracují. Účastníci kurzu získají širší obzor a orientaci v praktické degustaci vína, naučí se rozeznávat základní chutě a vůně vína včetně nejběžnějších chorob a vad vína.
Obsah kurzu
Část teoretická
- Senzorické hodnocení vín
- Choroby a vady vín
Část praktická
- Seznámení se základními chutěmi – 7 vzorků
- Srovnávací zkouška schopnosti rozlišovat základní chutě – 8 vzorků
- Test rozlišovací schopnosti intenzity chuti pořadovou zkouškou – 2 série pěti vzorků révových vín
- Test rozlišovací schopnosti organoleptických vlastností trojúhelníkovou zkouškou 4 série tří vzorků révových vín
- Zkouška na určení vzrůstající intenzity barvy – 2 *10 vzorků
- Zkouška schopnosti popisu pachů 15-20 vzorků modelových vůní a přípachů
- Deklarační zkouška – zatřiďování révových vín podle předložené deklarace, popis a srovnání jejich charakteristických vlastností a nedostatků.
Kurz bude probíhat v menší skupince do 20 účastníků.
V kurzu poznáte sami sebe z pohledu senzorických vlastností, které máte. Prakticky si otestujete svůj zrak, čich i chuť. Tento kurz může sloužit jako příprava na Výcvik a výběr vybraných posuzovatelů pro senzorickou analýzu podle ČSN ISO 8586-1 (tzv. základní senzorická zkouška nebo zkouška prvního stupně) a také na Výcvik a výběr specializovaných expertů posuzovatelů pro senzorickou analýzu vín podle ČSN ISO 8586-2 – tzv. zkouška druhého stupně.
Druhý den návštěva Národního salonu vín ve Valticích: program A1 – volná degustace http://www.salonvin.cz/salon-vin/oteviraci-doba-programy/ .
Informace o lektorovi
Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Sommelierství, Vinařské praktikum, vyučující v předmětu Sklepní hospodářství, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II. Je pravidelný účastník sommeliérských soutěží a hodnocení, enolog a majitel Kamil Prokeš vinařství a 3násobný mistr ČR v sekání sektů, vítěz (1.místo) Sommelier České republiky 2017 a 2019, vítěz (1.místo) Majstrovství somelierov Slovenska 2017 a 2019.
Rozsah kurzu
2denní kurz
1. den – teoretická + praktická výuka v areálu Mendelovy univerzity v Brně (Zemědělská 5); 7 vyučovacích hodin
2. den – návštěva Národního salonu vín ve Valticích (společný odjezd autobusem od areálu Mendelu); program A1 – volná degustace
Termín kurzu
14. a 15. 9. 2022
Cena kurzu
4 000,- Kč
V ceně je zahrnuto také občerstvení, doprava Brno-Valtice a zpět a vstupné do Salonu Vín ve Valticích.
Možnost vystavení dárkového poukazu.
Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí a studijních materiálů obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Podmínky účasti
zaslání přihlášky
úhrada účastnického poplatku
Kontakty
Přihlášení na kurz
PřihláškaVíce aktualit
-
Univerzita třetího věku MENDELU se připojila k nedávnému Veletrhu prorodinných a seniorských organizací, který se konal na Moravském náměstí v Brně. Naše univerzita byla jedinou brněnskou institucí tohoto typu, která se této akce zúčastnila. …24. 6. 2023
-
Курс чеської мови для іноземців
Програма призначена для іноземців, які мають бажання навчатися в Університеті ім. Менделя або в іншому виші Чеської Республіки чеською мовою. Попередня мовна підготовка не передбачається, програма призначена для повних початківців. Переважна…1. 8. 2022 -
Řez ovocných dřevin
Všechny ovocné dřeviny vyžadují trvalou péči, jejíž hlavním nástrojem jsou řezy různých typů, v různé intenzitě a termínech. Pokud jste tedy zdědili nebo koupili starší sad, je nutné se o něj správně starat, aby vám sloužil, co nejdéle. Kurz…13. 7. 2022 -
Péče o ovocné dřeviny
V krajině i zahradách rok co rok přibývají nové ovocné stromy a keře. Někdo naopak koupí nebo zdědí starý ovocný sad. Mnozí dostanou za úkol starat se o veřejnou zeleň, která zahrnuje i ovocné dřeviny různého staří a různé vitality. Ale jak se…13. 7. 2022 -
Permakulturní zahrádkářství
Třídenní kurz pro ty, kteří se zajímají o šetrné pěstování plodin, zeleniny a okrasných rostlin. Naučíte se základní zásady, péči o půdu, podporu biodiverzity, zásady pěstování. Získané znalosti si procvičíte na vlastním plánu permakulturní zahrady…13. 7. 2022 -
Základy zahradní architektury
Chcete si sami upravit svou zahradu a zkonzultovat svůj návrh s profesionálem? Na kurzu se seznámíte s historií i současností zahradní architektury, osvojíte si základní principy navrhování zahrad a získáte stěžejní informace z oblasti…12. 7. 2022 -
Trvalky pro slunná a suchá stanoviště
Přednáška pro zájemce o zahradu a zahradní architekturu. Nejen pro absolventy kurzu Základy zahradní architektury. Obsah kurzu charakteristika jednotlivých druhů trvalek pro slunná a suchá stanoviště (výška, šířka, struktura, barva…12. 7. 2022 -
Trvalky pro stinná stanoviště
Přednáška pro zájemce o zahradu a zahradní architekturu. Nejen pro absolventy kurzu Základy zahradní architektury. Obsah kurzu charakteristika jednotlivých druhů trvalek pro stinná stanoviště (výška, šířka, struktura, barva květu a listu…12. 7. 2022 -
Základy navrhování interiéru
Pokud vás zajímá design interiéru, máte rádi kolem sebe krásné prostředí a jste kreativní, kurz je přesně pro vás. Není třeba mít předešlé zkušenosti s návrhy. Tento třídenní kurz je určený pro zájemce o design interiéru, jeho navrhování a inovace.…12. 7. 2022 -
Praktické Feng Shui v moderní době
Pokud Vás zajímá design interiéru a exteriéru, máte rádi kolem sebe krásné prostředí a jste kreativní, kurz je přesně pro Vás. Kurz je zaměřen zejména na praktické prvky a použití nauky Feng Shui v moderní době. Není třeba mít předešlé…12. 7. 2022